XIV Jornades Internacionals de Recerca en Didàctica de les Ciències Socials
Any rere any, la Unitat de didàctica de les Ciències Socials de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Grup de Recerca en Didàctica de les Ciències Socials (Gredics) organitzen unes Jornades Internacionals de Recerca en Didàctica de les Ciències Socials.
Enguany s'ha celebrat les XIV Jornades, els dies 2, 3 i 4 de Març del 2017, al voltant d'una qüestió: "Què està passant al món? Què estem ensenyant?" Aquest tema de interès va sorgir després de fer un balanç sobre els fets i els problemes succeïts al llarg del 2016.
Problemes com la pobresa, el desprestigi de la democràcia, la pervivència de guerres, les intoleràncies, i un llarg etcètera; afecten, a tots i totes les habitants de la terra i deriven d'un món globalitzat caracteritzat per profunds desequilibris i injustícies.
D'altra banda, el currículum i les pràctiques de l'ensenyament de les Ciències Socials, de la Geografia, de la Història i de l'Educació per a la ciutadania segueix estant, en moltes aules, presidides per uns continguts allunyats dels problemes del present i de les seves arrels històriques.
L'ambició d'aquestes jornades ha estat plantejar els problemes de l'ensenyament de les Ciències Socials i compartir possibles solucions.
En aquestes Jornades han hagut 3 ponències molt interessants de l'Ivo Mattozzi, la de l'Edda Sant i la del Jesús Romero; i s'han presentat 38 comunicacions presentades en 4 eixos:
1- Què ensenyem i per què? Aproximacions des de totes les etapes educatives.
2- Com formem al professorat per a ensenyar el món?
3- Experiències i recerques sobre problemàtiques socials
4- Conflictes històrics i actuals a l’ensenyament de les ciències socials.
A més es va presentar el que s'esta investigant en didàctica de les Ciències Socials tant a la UAB com a Gredics.
Aquest any, he format part del comitè organitzador i he participat activament en elles. Les meves tasques, entre altres, varen ser moderar una taula i fer la cloenda de les Jornades.
Tant la moderació de la taula com l'elaboració de la cloenda, eren tasques que mai havia fet; i tot i que estava nerviosa, també estava molt entusiasmada.
Entusiasmada perquè em resultaven molt interessants les comunicacions presentades en la taula que moderava, les de l'eix: "conflictes històrics i actuals a l'ensenyament de les ciències socials". El conflicte és una realitat inherent a la societat, i per tant, a la història. Tot i així, a l’aula de les ciències socials, generalment és quelcom que no hi és present. A través dels conflictes històrics i actuals que plantejaven les comunicacions -la qüestió síria i els refugiats, el conflicte armat colombià, la dictadura de Xile i la Guerra Civil Espanyola i el Franquisme-, es busca promoure el pensament crític dels i les estudiants, i la seva projecció cap a una societat més justa. A més a més, també s'expressava la preocupació pel tractament dels problemes controvertits en el currículum a partir de la comparació de Xile i Argentina.
Pel que fa a l'elaboració de la cloenda, haig de reconèixer, que tot i ser una feina feixuga, és una tasca molt enriquidora que et permet reflexionar sobre totes les ponències, comunicacions i debats generats. Us mostro les diapositives de la cloenda que vaig fer per on podreu observar les aportacions i les conclusions d'aquestes Jornades.
M'agradaria agrair a tots i totes les meves companyes que em van confiar ambdues tasques. Especialment al Joan Pagès, a la Montserrat Oller, a l'Antoni Santisteban, a la Sandra Muzzi, a la Neus González, al Joan Llusà, al Jordi Castellví, al Francisco Gil, a la Mariona Massip i al Breo Rossar. També, especialment a la Julia Tosello, amb la qual vaig viure debats molts interessants i on la seva aportació hi és ben present. Finalment m'agradaria donar la benvinguda al món a la Dolça i un fort petó a la nostra companya Montse Yuste.