top of page

PUBLICACIONS

Anchor 1

Representaciones sociales y el aprendizaje del territorio

III Encuentro Iberoamericano de Investigación en Didáctica de las Ciencias Sociales en

Santiago de Chile. 5-6-7 de Octubre de 2016.

El profesorado de Ciencias Sociales en la Realidad Iberoamericana.

Linia temàtica:

Pràctiques i Experiències d'Aula per a l'Ensenyament de la Història, la Geografia y las Ciències Socials 

Autores:

Maria Ballbé Martínez i Joan Pagès Blanch

Resum:

Aquesta ponència presenta alguns resultats d'una investigació sobre el treball realitzat pel grup de les Ciències Socials del Moviment de Renovació Pedagògica "Rosa Sensat" (Barcelona) entre els anys 1970 i 1990 i les seves repercussions en l'ensenyament de les Ciències Socials en l'escola obligatòria catalana i en la formació de mestres de la segona etapa d'educació general bàsica (11-12 a 13-14 anys).

El Grup de Ciències Socials va elaborar dos propostes curriculars de Ciències Socials per a aquesta etapa educativa i una proposta d'Educació cívica per tota l'Educació bàsica (6-7 a 13-14 anys). A més a més, d'altres materials de suport. Les seves propostes van ser donades a conèixer al professorat a través de les "Escoles d'Estiu", d'articles -principalment en la revista del moviment "Perspectiva Escolar" - i d ela formació inicial de mestres (diferents membres del grup van ser professor de didàctica de les ciències socials en universitats catalanes). Els membres del grup van participar en els processos de renovació curricular que van acabar amb la reforma impulsada a Espanya per la LOGSE (Llei Orgànica General del Sistema Educatiu) del 1990.

La ponència analitzarà els fonaments de les principals aportacions curriculars del Grup, així com el seu impacte en la realitat.

Paraules claus:

Currículum i ensenyament de les Ciències Socials - Renovació pedagògica - Autoformació del professorat

Representaciones sociales y el aprendizaje del territorio

XXVII Simposio Internacional de Didáctica de las Ciencias Sociales en

LAS PALMAS DE GRAN CANARIAS. 15-16-17 de marzo de 2016

Deconstruir la alteridad desde la Didáctica de las Ciencias Sociales.

Educar para una ciudadanía global

Linia temàtica:

Àmbit 2: Identitats complementaries i al construcció d'identitats complexes. Els factors que la composen (gènere, cultura, territori, nivell social...) Com es construeix la identitat en un marc de relacions tan complexe? Com hem d'ensenyar aquests processos des de la Didàctica de les Ciències Socials?

Autores:

Maria Ballbé Martínez i Joan Pagès Blanch

Resum:

Aquesta ponència presenta alguns resultats d'una investigació que busca estudiar l'impacte d'una innovació - el treball de síntesi Connecta't al poble! - en les representacions socials de l'alumnat de 1r d'ESO d'un institut públic.

L'objecte d'estudi és el medi local on es treballen els dos eixos essencials de les Ciències Socials: l'espai i el temps. L'espai geogràfic, el poble, es considera un producte social, resultat de les complexes relacions i decisions humanes. L'espai deixa de ser considerat una identitat abstracta i neutral per ser considerat un producte històric que s'ha d'interpretar i que pot canviar.

La finalitat és validar el material curricular que es va dissenyar a través de l'aprenentatge que hagi produit.

La recerca s'estructura en dues fases. La primera es porta a terme amb tots els participants i consisteix en una investigació qualitativa de les representacions inicials i finals que ens permetin veure una fotografia de les representacions prèvies a la innovació, i una fotografia posterior a aquesta. Amb la comparació de les dues fotografies, es comprova si s'ha produït canvis i es formula els supòsits d'aquests canvis.

La segona fase és una investigació- acció del grup- classe de la investigadora on s'investiguen les causes d'aquests canvis en l'aprenentatge del territori i determina quines activitats d'ensenyament i aprenentatge han funcionat i quines s'han de modificar. 

Paraules claus:

Currículum i ensenyament de les Ciències Socials - Renovació pedagògica - Aprenentatge del territori

bottom of page