Maria Ballbé
Professora de les CCSS, la Geografia i la Història.
Doctoranda en didàctica de les CCSS
Maria Ballbé Martínez
CONNECTA'T AL POBLE!
El principal criteri d’elaboració d’aquest treball de síntesi és que descobrim la nostra realitat més immediata: el poble de Palau-solità i Plegamans. Palau-solità i Plegamans és el resultat d’una història; té, com totes les localitats, uns problemes i unes condicions de possibilitat que el projecten cap al futur. A les nostres mans, tenim un projecte didàctic centrat en la descoberta, on les activitats estan dissenyades perquè indaguem sobre la problemàtica actual del nostre poble i dels seus antecedents de manera crítica. És cerca una formació en i per la reflexió i l’acció, per tal de formar-nos com a ciutadans o ciutadanes participatives, i col·laborar a enfortir les formes de vida i els valors democràtics de la nostra societat. Els objectius d’aprenentatge que es proposen en aquesta seqüència es refereixen al saber (continguts), al saber fer (procedimentals i habilitats) i al saber ser i estar (valors i actituds).
OBJECTIUS D'APRENENTATGE
Objectius d'aprenentatge referent al SABER (Continguts)
-
Descriure l'evolució històrica de Palau-solità i Plegamans, identificar les seves evidències en el territori i ubicar-les cronològicament
-
Relacionar les evidències que tenim presents amb les característiques socials, econòmiques i polítiques de cada època i establir connexions entre elles a partir dels canvis i les continuïtats.
-
Descobrir la presencia en el present de diferents temporalitats i períodes històrics i relacionar, a partir d'elles, el passat amb el present i amb el futur.
-
Analitzar els canvis i les continuïtats en un edifici històric de Palau des dels seus orígens a l'actualitat i argumentar les causes dels canvis i de les continuïtats (què ha canviat, quan i per què; què no ha canviat? per què?)
-
Descriure el paisatge i el medi físic de Palau i relacionar-lo amb les característiques del poblament i de les activitats econòmiques. Esbrinar els problemes que ha tingut i té Palau relacionats amb el medi físic
-
Analitzar i valorar les principals activitats econòmiques i les causes i conseqüències dels seus problemes
Objectius d'aprenentatge referent al SABER FER (Procediments i habilitats)
-
Observar, llegir, descriure el paisatge: les formes arquitectòniques, les característiques del context i de l’ambient construït, l’evolució del poble i les transformacions urbanes.
-
Interpretar, analitzar i construir informació a partir d’un problema.
-
Elaborar un informe, amb evidències i arguments, de l'evolució d'un edifici històric de Palau: situar-lo en el plànol i en la línia del temps, descriure canvis i continuïtats i argumentar alguns dels principals canvis.
-
Inferir de l'observació d’evidències d'un mateix període històric les principals característiques de l'economia de Palau en aquell moment.
-
Analitzar i interpretar els diferents punts de vista existent sobre un determinat moment històric de Palau-solità i Plegamans. Criticar i valorar els arguments utilitzats pels diversos autors i elaborar una interpretació pròpia amb arguments recolzats en evidències.
-
Descriure mapes antics, identificar el que es representa en ells i comprarar-ho amb la realitat, assenyalar semblances i diferències
-
Obtenir informació sobre el present i el passat de Palau a través de la premsa escrita, d'internet i d'entrevistes.
-
Classificar la informació obtinguda, analitzar-la i valorar-la críticament (en funció dels arguments utilitzats)
-
Elaborar un relat sobre algun aspecte del present o del passat de Palau, exposar-lo en públic i defensar-lo amb arguments.
Objectius d'aprenentatge referent al SABER SER I ESTAR (Valors i actituds)
-
Valorar les característiques de la localitat de Palau-solità i Plegamans, conservar i apreciar la herència natural i cultural que hem rebut com a llegat per tal de desenvolupar el pensament i la consciència històrica, com també la memòria històrica.
-
Intentar resoldre problemes dels quals s’ignora la resposta a través de la participació i cooperació en grups de treball com a mostra del que és i significa , treballar i viure en societat.
-
Implicar-se i prendre part de l’acció col·lectiva de manera democràtica, prendre cura del propi ambient de vida.
ORGANITZACIÓ I HORARI
L’horari del Treball de síntesi és de 9.00h a 13.30h amb un esbarjo de 11.00h a 11.30h. Es treballa a través de grups cooperatius.
Cada grup de treball està format per cinc persones i té l’objectiu de respondre a cinc problemàtiques i presentar les seves solucions en una exposició oral el darrer dia, divendres.
Per a poder respondre a la problemàtica cada membre del grup s’especialitza en una d’elles.
Cada alumne del grup de treball, a final de cada sessió, farà una breu explicació com expert de la respectiva problemàtica i finalment es crearà un debat per tal de trobar una solució realista i adequada. És a dir, els diversos experts hauran d’explicar a la resta dels companys allò treballat i conjuntament hauran de decidir la solució més efectiva per a cada problemàtica per tal d’exposar-la divendres.
ESQUEMA MARC TEÒRIC